מה עושים העצים? רואים! ומה הקופים עושים?

פוליטיקה אצל שימפנזים

CHIMPANZEE

אם אתם מעוניינים לקחת קצת חופש מהעיסוקים היום יומיים שלכם, ולקרוא משהו מתחום שונה לגמרי, קשה לחשוב על תחליפים טובים יותר מאשר הספר Chimpanzee Politics: Power and Sex among Apes מאת פראנס דה וואל.

המחבר בילה שנים רבות בקרב שימפנזים וחקר את התנהגותם. הספר מתאר קבוצת שימפנזים בגן החיות שבארנהם (הולנד). חלק נכבד מהספר מתאר חילופי שלטון בקבוצה. אם חשבתם שהשליט – כלומר האלפא של הקבוצה – הוא הקוף החזק והגדול ביותר, ובכן – טעיתם. בניגוד למה שרובנו חושבים (לפחות זה מה שאני חשבתי) שהזכר השליט הוא החזק ביותר, האמת הרבה יותר מסובכת. אף זכר לא יכול לנצח קבוצה שלמה. כלומר אף יחיד לא יהיה חזק יותר מכל הקבוצה, ולכן הזכר השליט הוא זה שמצליח לקבל את התמיכה של הקבוצה, ולאו דווקא הזכר החזק והגדול.

איך מצליח האלפא לקבל תמיכה? ובכן, גודל וחוזק הם חשובים מאוד, אבל בסופו של דבר מה שקובע הם הקישורים הפוליטיים של השימפנזה. כדי ללמוד על כך יותר, תצטרכו לקרוא את הספר. אני רק אגיד שמדובר בד"כ בתהליך ארוך – כמה שבועות עד כמה חודשים שכולל תמרונים פוליטיים ותהפוכות לא קטנות.

בהחלט גם יכול להיות שהאלפא החדש יאחוז בכתר למשך תקופה קצרה ויוחלף ע"י שימפנזה אחר (לא בהכרח חזק יותר, זוכרים?), או שהוא יחזיק בכתר שנים רבות. הכל תלוי בקישורים הפוליטיים שלו.

התגלגלות העניינים מתוארת בצורה מרתקת ביותר בספר. בשלב מסוים קשה לזכור שמדובר בבעלי חיים. וקשה שלא לראות את הדמיון הענק בין השימפנזים לבין האדם. מה שיפה בספר הזה זה שאחרי שקראתי אותו, לא רק שהפכתי לגמרי את כל מה שחשבתי על קופים, אלא שאני גם מסתכל בצורה אחרת היום על ההתנהגות של אנשים. דרך אגב, המחבר אמר בדיוק את אותו הדבר בסוף הספר.

המיתוס על גבר האלפא, הוא לא המיתוס היחיד שנשבר בספר. שוב, אני לא רוצה להרוס את הספר, אז אתן רק שתי דוגמאות – האלפא, אפילו אחרי שהוא מוכתר באופן "רשמי", צריך עדיין לשמור על לגיטימיות מול הקבוצה. האלפא אינו דיקטטור שיכול לעשות ככול העולה על רוחו. למעשה ישנם לא מעט מקרים בהם האלפא נרדף ומוכה ע"י מספר שימפנזים, וזאת למרות שהוא המנהיג. זכר האלפא הוא גם לא מקור הכוח היחיד בקבוצה. בד"כ האלפא הקודם הוא עדין דמות מאוד דומיננטית וחזקה בקבוצה.

כוח נשי – זה עוד משהו שהפתיע אותי. עובדה מעניינת היא שכמעט כמעט ולא קיימים יחסי מין בכפיה. לנקבה יש זכות החלטה לגבי בני הזוג שלה. עובדה זו משאירה כוח רב אצל המין החלש.

מעבר לתיאור מהפך השלטון, הספר גם מסביר על מאפייני ההתנהגות השונים אצל השימפנזים. כמו למשל על תרבות ה-'סולחה'. ממש מרתק!

הספר מקבל אצלי חמישה כוכבים (מתוך חמישה)

בתור איש לוו-טק שעבד שנים רבות בהיי-טק, אני תמיד מהאחרונים שמאמצים טכנולוגיות חדשות. רק לאחרונה קניתי קינדל. זה הספר הראשון שקניתי לקינדל, ואני מאוד מרוצה. הקינדל הוא כלי חובה למי שקורא הרבה באנגלית. זה כל כך כיף שבלחיצת כפתור הספר מגיע לך ישר למכשיר ושלא צריך לחכות כמה שבועות לדואר. בנוסף יש לו פיצ'רים חשובים – אפשר להדגיש חלקים בספר ואפשר לקבל תרגום בלחיצת אצבע.

החיסרון הגדול שלו זה התמונות. סדר התמונות של הקופים התחרבש לגמרי בספר. התמונה הופיעה בעמוד אחד וההסבר לתמונה 4 עמודים לאחר מכן. זה היה די מעצבן. בנוסף, מספר ימים אחרי שסיימתי את הספר, אשתי קנתה את הספר בסינית במהדורת הנייר שלו. וממש אין מה להשוות מבחינת איכות התמונות. בקינדל רואים תמונות לא ברורות בשחור-לבן, ואילו בספר הרגיל התמונות באיכות הרבה יותר טובה.

עדיין אני אוהב מאוד את המכשיר הזה, ולא רואה בחסרון הזה בעיה גדולה, כי רוב הספרים שאני קורא לא מלווים בתמונות. לגמרי שווה את ה-80$!

הצמחים מריחים!

בספר "צמח – מה הוא יודע?" מסביר לנו פרופסור דניאל חיימוביץ' על החושים השונים של הצמחים – מה הם רואים, מריחים, מרגישים ואיך הם מגיבים לאימפוטים שהם מקבלים מהסביבה. סך הכל הספר די מעניין ומקבל אצלי שלושה כוכבים כי הוא לא ממש הפיל אותי.

שני חסרונות בספר – האחד שהוא קצר מדי לטעמי. לא הרגשתי שקיבלתי מספיק מידע. החיסרון השני – הוא לא כתוב כל כך טוב. לפעמים הייתי צריך ממש להתאמץ כדי להבין מה חיימוביץ' רוצה להסביר. אבל אולי הבעיה היא אצלי.

ספר נחמד ומעניין אבל לא ספר חובה לדעתי. אם אתם מאלו שהבית שלהם מלא בעציצים, אז הספר בוודאי יעניין אתכם יותר.

שני הספרים מראים לנו שאנחנו הרבה יותר דומים לחיות ואפילו לצמחים מאשר חשבנו.

פורסם בקטגוריה ספרים. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.